Klimat & kretslopp
Val och produktion av foder
- Verktyget foderdatabasen ska tas fram – klimatdata
- Öka andelen klimatsmart proteinråvara
- Kartlägga nuläge för restprodukter och utreda möjligheten att öka användningen av restprodukter
- Minska andelen foderråvara i totalfoder som är avsedd för human direktkonsumtion
- Klimatdeklarerade foder
- Klimatindikator för kolinlagring
- Ta fram indikator för biologisk mångfald på gårds- och nationell nivå
På gård
- Ta fram de 10 viktigaste åtgärderna på gård för respektive djurslag utifrån klimat, kretslopp och biologisk mångfald
- Säkra ersättningssystem för genomförande av mindre lönsamma klimatåtgärder enligt rapporten "Klimatåtgärder för svenska gris-, nöt- och lammgårdar"
- Svinndeklaration
- Antal genomförda av klimat och energikollen inom Greppa näringen
- Undersöka möjlighet till klimatneutral produktion utifrån koldioxidekvivalenter för varje djurslag
Slakt och förädling
- Svinndeklaration
- Fossilfria transporter
- 10 viktigaste punkterna för att minska påverkan på klimat och ingå i kretslopp
Handel & Foodservice
- Handeln/Foodservice ska premiera producenter som producerar kött i enlighet med de kriterier/åtgärder som är identifierade i handlingsplanen
- Handeln/Foodservice ska kommunicera mervärden av svenskt kött utifrån ett klimatperspektiv (förutsatt att enkla faktabaserade mervärden tas fram)
- Handeln/Foodservice ska arbeta med att minska matsvinnet i butik- och logistikledet
- Handeln/Foodservice ska jobba med målsättningar för att minska användningen av fossil energi i butik- och logistikledet
Lättkommunicerad fakta
Foodservice
Offentlig sektor
- 100% svenskt kött och chark
- 10 nya gris- och nötrecept
- Förbättra och förenkla upphandlingen av svenskt kött
- Fungerande uppföljning av andelen svenskt kött
- Skapa konceptmenyer för skolor
- Information om svenskt kött till kostchefer
Privat sektor
- Ursprungsmärkning av kött på matsedeln
- Mörare nötkött
- Bättre selektering hos köttindustrin för att tillgodose restaurangvärldens krav
- Basic storytelling om djurslagen och vad svenskt kött står för
- Hitta referenser (aktörer) som kan öka andelen svenskt kött och öka kunskapsnivån
- Öka kunskapsnivån hos medarbetare inom kök och matsal
- Enkel och effektiv kommunikation runt svenskt kött, klimat och kretslopp
- Fungerande uppföljning av andelen svenskt kött
Rätt sortering & Köttkvalitet
Bättre kvalitet på svenskt griskött
- Mer ”filé” 2021
- Svensk toppkvalitetsgris
- Höjd status på svenskt griskött
- Vad är bra med att äta svenskt griskött?
- Smalna av viktspannet för att uppnå jämnare detaljer
Bättre kvalitet på svenskt nötkött
- Bättre kvalitet på allt svenskt nötkött 2021
- Mätmetoder och modell framme för att förutsäga köttkvalitet
- En ny kvalitetsstandard framme som alla står bakom
- Vad är bra med att äta svenskt nötkött?
Bättre kvalitet på svenskt lammkött