Filarkiv

Klimat & kretslopp

Val och produktion av foder

  • Verktyget foderdatabasen ska tas fram – klimatdata
  • Öka andelen klimatsmart proteinråvara
  • Kartlägga nuläge för restprodukter och utreda möjligheten att öka användningen av restprodukter
  • Minska andelen foderråvara i totalfoder som är avsedd för human direktkonsumtion
  • Klimatdeklarerade foder
  • Klimatindikator för kolinlagring
  • Ta fram indikator för biologisk mångfald på gårds- och nationell nivå

På gård

Slakt och förädling

Handel & Foodservice

  • Handeln/Foodservice ska premiera producenter som producerar kött i enlighet med de kriterier/åtgärder som är identifierade i handlingsplanen
  • Handeln/Foodservice ska kommunicera mervärden av svenskt kött utifrån ett klimatperspektiv (förutsatt att enkla faktabaserade mervärden tas fram)
  • Handeln/Foodservice ska arbeta med att minska matsvinnet i butik- och logistikledet
  • Handeln/Foodservice ska jobba med målsättningar för att minska användningen av fossil energi i butik- och logistikledet

Lättkommunicerad fakta

Foodservice

Offentlig sektor

  • 100% svenskt kött och chark
  • 10 nya gris- och nötrecept
  • Förbättra och förenkla upphandlingen av svenskt kött
  • Fungerande uppföljning av andelen svenskt kött
  • Skapa konceptmenyer för skolor
  • Information om svenskt kött till kostchefer

Privat sektor